28.5.2016

Rahin uudistus Chalk Paint-maalillaOlohuonetta suunnitellessa mietin pidempään tulevaa sohvapöytää. "Olisiko se perinteinen puupöytä vai jotakin ihan muuta?". Pöydän kaveriksi mietin myös rahia, sillä muuten jalat olisivat aina pöydällä. Mutta... koska olohuone on tosi pieni, niin päätin että sinne tulee rahipöytä! Ja mikä siitä tekee pöydän on tarjotin (se vielä puuttuu...).

Aloin siis metsästämään sopivaa rahia. Vaatimuksena oli puinen runko, riittävän iso koko ja ihana muhkea muoto. Sitten vastaani ilmestyi nettikirppiksellä tosi edullisesti juuri sellainen rahi kuin ajatuksissani olin nähnyt, mutta väri ei ollut aivan sopiva, vaikka sympaattinen se olikin. Tuumasin, että "se on vaan väri, kyllä sille jotain keksii!"

Rahi ennen

Rahi on alkujaan Brasiliasta, jossa paikallinen henkilö oli jo kertaalleen uusinut päällisen. Verhoilu oli aprikoosin värinen, jota aurinko oli paikoin haalistanut. Rahin runko ja jalat on massiivipuuta ja jaloissa oli tumma petsilakka. Rahin ikää ei tiedetä.

Haettiin rahi kotiin ja aloin miettiä minkä väriseksi rahi sitten pitäisi saada ja millä keinolla. Vaihtoehtoina oli uudelleen verhoilu tai kankaan maalaus jollakin. Asiaa netissä selvittäessä vastaan tuli ensin huonekalujen kankaille tarkoitettu myrkytön spraymaali. Kuulosti hyvältä, mutta värivaihtoehdoista en löytänyt sopivaa.

Sitten muistin Annie Sloanin Chalk Paint-maalin, josta muistan kuulleeni väittämän että sillä voisi maalata melkein mitä vaan. Hmmm... mitä vaan? En ollut koskaan aiemmin käyttänyt Annie Sloanin maaleja, mutta olin nähnyt paljon niillä maalattuja kalusteita. Mielenkiinnosta otin niistä nyt viimein selvää. Olen jo vuosia ihaillut Annie Sloanin työtä ja olin myös pitkään halunnut päästä kokeilemaan sitä kuuluisaa Chalk Paint-maalia. Aikani selvitettyä maalien soveltuvuutta kankaaseen selvisi, että Chalk Paintilla se voisi jopa olla mahdollista.

Chalk Paint-maalista lyhyesti sen verran, että se on täysin myrkytön, liuotteeton ja hengittävä tuote. Se soveltuu monenlaisiin kohteisiin, kertamaalaus usein riittää, eikä pohjatöitä ole välttämätöntä tehdä. Maali kuivuu todella nopeasti, koska se on vesiohenteinen ja se on myös maali joka antaa anteeksi ensikertalaisenkin maalaajan pikku virheet. Maalipinnasta tulee samettisen mattapintainen ja se ikääntyy kauniisti.

Annie Sloanin värikartasta löytyy tosi herkullisia sävyjä. Valinnanvaikeus meinasi tulla, varsinkin kun sävyjä on vielä miljoona lisää jos eri sävyjä sekoittaa keskenään. Lopulta päädyin sävyihin Paloma ja Graphite, Paloma kankaaseen ja Graphite puisiin jalkoihin.


Maalien saatavuutta selvittäessä löysin Helsingistä lähimmän jälleenmyyjän, sisustusvärien erikoisliikkeen nimeltä Måla & more. Helsinkiin on kuitenkin pitkä matka, joten onnekseni heillä on myös nettikauppa. Tilaukseni käsiteltiin ja toimitettiin todella nopeasti, taisi jo seuraavana päivänä olla maalit kotiovella.

Tilauksen yhteydessä syntyikin kiva yhteistyö Måla & moren kanssa, joten sain maalin kokeiltavaksi blogia varten.

Sitten vain maalaamaan!
Työvaiheet:
 1. Rahin putsaus. Imuroin rahin pienellä harjasuuttimella, jolla sai hyvin kaikki pölyt ja karvat kankaasta pois. 
 2. Lattian suojaus. Vaikka maalitahrat lähteekin todella helposti pois vedellä, niin parempi suojata paikat joihin maalia ei ole tarkoitettu.
 3. Maalin ohennus. Ensimmäisen maalikerroksen on syytä olla hyvin ohennettu. Sekoitin "pohja"maaliin vettä todella reilusti, melkein 1:1, mutta ei ihan. Vettä voi laittaa ensin yhden kolmasosan ja sitten pikkuhiljaa lisätä veden määrää. Maali saa olla todella juoksevaa, koska se helpottaa sen levittämistä. Huomaa ettet sekoita maalia liian suurta määrää.
 4. Kankaan kostutus. Kostutin kangasta hiukan sumutinpullolla, että maali levittyisi paremmin.
 5. Ensimmäisen maalikerroksen sutiminen...
 6. ...
 7. ...sutii aina vaan...
 8. ...
 9. Kuivuminen. Rahin kuivumiseen meni reilu vuorokausi, sillä rahi kostui aika syvältä.
 10. Kevyt välihionta. Kyllä, luit oikein! Vaikka tuntuukin todella hassulta hioa kangasta hiomapaperilla, niin se kuuluu asiaan. Hiomapaperin karkeuden olisi hyvä olla esim. 180 tai 240. Liian karkea paperi (60-100 (120)) saattaa rikkoa kangasta. Hiomiseen riittää että pyyhkäiset mahdolliset kököt ja siveltimen karvat pois. Kauttaaltaan ei tarvitse hioa tässä vaiheessa.
 11. Maalin ohennus. Toisen maalikerroksen ei tarvitse olla enää ihan niin lirua, mutta ohentaa täytyy sitäkin reilusti. Vettä sekoitetaan maaliin noin 1:3 tai fiiliksen mukaan. Vettä voi aina lisätä tarpeen mukaan.
 12. Toisen maalikerroksen sutiminen...
 13. No nyt alkaa näyttämään jo hyvältä! Rahi sai taas kuivua seuraavat 24 tuntia.
 14. Tarkastelu. Rahissa kuulsi vielä paikoin oranssisuus läpi, joten päädyin maalaamaan rahia paikoitellen kolmanteen kertaan. Normaalisti kaksi maalauskertaa varmaan riittäisi, mutta tässä tapauksessa rahin vakosamettikangas ja iso väriero vanhan ja uuden välillä aiheutti lisätyötä.
 15. Loppuhionta. Hioin rahin kauttaaltaan hiomapaperilla 180, kunnes kangas tuntui taas pehmeältä. Hionta kannattaa tehdä huolella, että tuleva käyttö on varmasti mukavaa.
 16. Jalkojen hionta. Hioin jaloista valumat sileiksi ja muut epätasaisuudet.
 17. Hiontapölyjen putsaus koko rahista. Imuroin rahin muutamaan kertaan päästä päähän harjasuuttimella, että mahdollisimman suuri osa hienosta pölystä lähtee. 
 18. Jalkojen maalaus. Maalasin jalat kertaalleen sävyllä Graphite.
 19. Jalkojen vahaus. Levitin rievulla jalkoihin ohuen kerroksen Annie Sloanin väritöntä vahaa ja annoin kuivua.
 20. Valmista tuli!


Chalk Paint-maalilla maalattu pinta jää hieman liitumaiseksi, jos pintaan ei levitä vahaa. Samettiselle kankaalle en kuitenkaan vahaa laittaisi, sillä siitä ei välttämättä tule kovin nättiä jälkeä. Sileälle kankaalle vaha kuitenkin sopisi, varsinkin jos haluaa lopputuloksesta hieman nahkamaisen. Vahan kanssa maali pysyy paljon paremmin, eikä se kulu ajan kanssa pois.

Isompia kalusteita, esimerkiksi sohvia en Chalk Paint-maalilla lähtisi maalaamaan, sillä väistämättä kankaan joustavuus kärsii. Maalatusta kankaasta tulee jämäkämpi, vaikka kankaan pinnasta saakin pehmeän hionnalla. Itse voisin Chalk Paint-maalia käyttää rahin lisäksi pehmustettuihin sängynpäätyihin, tuolien istuinpehmusteisiin ja tietysti myös puisiin huonekaluihin. Istuinosiin suosittelen kyllä laittamaan vahan, sillä liitumaisesta maalipinnasta voi olla haittaa mustahuosuisille.

Rahi on maalauksen jälkeen ollut noin puoli vuotta käytössä ja maali on pysynyt siinä hyvin ilman vahaa. Pinta on hitusen liitumainen, mutta enää siitä ei juurikaan lähde pölyä vaikka lujempaakin pyyhkäisee. Aluksi rahista irtosi enemmän pölyä, mutta se oli todennäköisesti hiomisesta tullutta, joka lähti pois useammalla imurointikerralla. Pieni liitumaisuus ei kuitenkaan rahissa niin haittaa, sillä siinä ei istuta. Rahi siis toimii maalattuna oikein hyvin.


Lämmin kiitos yhteistyöstä Måla & more!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...