11.5.2016

Luku 21

Onnellisten olohuone



Olohuone on kodissa erityinen paikka, jossa vietetään paljon aikaa yksinään nauttien tai yhdessä nauraen. Sen vuoksi olohuoneen kunnostaminen on ollut tärkeä etappi, jota alettiin miettimään hiljakseen jo keittiön valmistumisen jälkeen. Remontti ei ollut helppo, sillä puuttuva lankkulattia ja lahonneet hirret alapohjassa aiheuttivat paljon päänvaivaa. Ongelmat kuitenkin ratkesivat yksi kerrallaan, hirret saatiin korvattua ehjiin ja uudesta kierrätyslankkulattiasta tuli todella onnistunut.

Tällainen siitä nyt sitten tuli!



Perintönä saatu keinutuoli pääsi paraatipaikalle. Punainen kaappi on ihana löytö.



Rahi on alkujaan kotoisin Brasiliasta, mutta ostettiin se käytettynä Suomesta. Ostettaessa rahin kangas oli aprikoosin värinen, ja rahi saikin sitten vähän erikoisemman tuunauksen. Siitä kerron lisää seuraavassa jutussa! Rahin päälle on vielä hakusessa sopiva tarjotin, jolloin rahi tulee toimimaan myös sohvapöytänä.

Olohuoneen kalusteista perintökeinutuoli, sekä takan edessä oleva nojatuoli tulevat saamaan vielä ehostuksen. Keinutuolista poistetaan kulunut vanha lakka ja ehkäpä laitetaan väritön vaha tilalle. Nojatuolin puuosien väri on vielä harkinnassa.




Alakerran lattioita purkaessa löydettiin lattian välistä iso kasa vanhoja sanomalehtiä. Silmiini osui eräs Aamulehti huhtikuulta 1953, jonka päivämäärä on tismalleen sama kuin se päivä, jolloin ensimmäisen kerran astuttiin tähän taloon sen omistajina. 61 vuotta oli kulunut. Kyseinen lehti on nyt luettavissa olohuoneen seinällä.





Enkelinsiipi kukassa. Kaiuttimien päällä kasvaa muratit ja ehkäpä ne piilottavat kaiuttimet kasvullaan jokin päivä.


Muistin virkistämiseksi palataan lähtötilanteeseen, eli siihen päivään kun ensimmäisen kerran pideltiin talon avaimia hyppysissä. Olohuone silloin ja nyt:

Ennen ja jälkeen

Ennen ja jälkeen


Olohuoneen remontti pähkinänkuoressa:

Vanha styroksikatto vaihdettiin puupaneeliin ja se maalattiin valkoiseksi. Seinälevyt pysyivät ennallaan, vain tapetti vaihtui uuteen. Ikkunoiden listoituksia ehostettiin tuomalla listat seinälevyjen päälle ja ikkunat maalattiin sisäpuolelta. Lattiasta purettiin lastulevyt ja niihin liimatut muovimatot, sekä lastulevyn alta löytynyt harvalaudotus. Alapohja putsattiin mineraalivillasta ja hiirenpesistä. Lahonneet hirret korvattiin uusilla ja alapohja eristettiin uudelleen vanhalla purulla ja Ekovillalla. Lankkulattia rakennettiin itse kierrätyslankuista, sillä olohuone oli alakerran ainoa huone jossa lankkulattiaa ei ollut valmiiksi.

Käytetyt pintamateriaalit:
 • Kattopaneelit maalattiin ensin Uulan Sisäpohjamaalilla ja pinta Uulan Into Kalustemaalilla, sävy valkoinen.
 • Lattia maalattiin Uulan puolikiiltävällä Puulattiamaalilla, sävy Naava.
 • Tapetti on Pihlgren ja Ritolan valmistama Sabloni.
 • Hormi maalattiin Uulan Into Kalustemaalilla, sävynä oma sekoitus Valkoisesta ja Pellavasta.
 • Pönttöuuni maalattiin Into Kalustemaalilla, sävy Puolukka.


Olohuoneen remontista lisää luvuissa:

Luku 16 - Hiljaiselo päättyy ja remontti jatkuu
Luku 17 - Kattojen panelointipuuha
Luku 18 - Reikä seinässä
Luku 19 - Uusi, vanha lattia
Luku 20- Olo- ja ruokailuhuoneen värittäminen



6 kommenttia:

 1. Mistä ihanan leveä soffa on tehty/ ostettu? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi! Sohva on tilattu On24-tavaratalosta ja valmistettu Virossa. Se on itseasiassa vuodesohva, siksi ihanan leveä! Sohvaa myydään lastulevyrunkoisena, mutta saatiin tilattua siitä kustomoitu versio, jossa runko on massiivipuuta ja levyosat vaneria. Sohva painaa nyt kuin synti, mutta kestää varmasti lopun elämää. Ainakin se runko, ja verhoilun voi aina uusia. :)

   Poista
 2. No jo ny :D Oon tollasen söpön 26-neliöisen kenkälaatikon omistaja, ja päädyin tänne kun googlailin miten onnistuis vanhan lautalattian hiominen itse. Ja mitä mä löydän - teiän olkkarissa on ollu täsmälleen sama styroksikatto ku mitä mulla on vielä hetken aikaa :'D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aijjettä, säkin olet saanut nauttia tuon styroksikaton kaun(/h)eudesta. :'D
   Tsemppiä remonttiin!

   Poista
 3. Hei.
  Mukavaa ja kaunista remonttijälkeä. Toivottavasti päivität vielä blogia.Itselläni v.1935 rapattu talo jossa kalkkimaalatun julkisivun ja betonisokkelin maalaus ajankohtaisia. Mikä kalkkimaali ja ammattitaitoinen maalari rappausseiniin ja mikä oikeasti hengittävä maali sokkeliin-näiden kanssa riittää pähkäilyä. Jos osaat antaa vinkkejä niin otan ilolla vastaan. T. Linnéa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei,

   Kiitos mukavasta kommentistasi! Tarkoitukseni olisi kyllä vielä jatkaa blogin päivittämistä, mutta nyt viime aikoina opiskeluni on aiheuttanut taukoa blogiin.

   Kalkkimaalattuun julkisivuun suosittelen perinteistä kalkkimaalia ja mikäli itse et halua ryhtyä maalaustyöhön, niin suosittelen käyttämään kalkkimaalaukseen perehtynyttä ammattilaista. Sokkelit maalataan vasta sen jälkeen. Mikäli sokkeleissa on vanhaa, muovisideaineista maalia, niin ne täytyy poistaa kokonaan. Sokkeliin voisi sopia parhaiten maitomaali, mutta myös keittomaali ja kalkkimaalikin käy. Kalkkimaali ei ole yhtä kestävää betonin päällä, mutta sitäkin voi käyttää. Hengittävät maalit vanhenevat kauniisti kulumalla, joten huoltomaalaus on paljon vaivattomampaa kuin muovisideaineisten, jotka vanhenevat lohkeilemalla.

   Mukavia remonttihetkiä!

   Poista

Kommentit

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...