Hengittävyydellä tarkoitetaan sitä, että materiaali (tässä tapauksessa maali) pystyy imemään itseensä nestemäisessä tai kaasumaisessa muodossa olevaa vettä ja se pystyy luovuttamaan veden pois ilmankosteuden vaihtelun mukaan. Hengittävä materiaali on siis vettä imevä ja haihduttava. Hengittävyydessä ei siis ole kyse ilman läpäisystä, kuten termistä voisi päätellä. Useimmat perinteiset rakennusmateriaalit ovat hengittäviä.
No hengittääkö se vai eikö se hengitä?
Kuvitellaanpa tiskialtaassa kauan lojunutta puista paistinlastaa. Siihen päälle on jo usean päivän aikana laskettu vettä ja lopulta kun päätät tiskata sen, niin se on jo aivan turvonnut ja vähän taipunutkin. Mutta kun lasta on pesun jälkeen saanut kuivahtaa, niin se palautuu lähes entiselleen. Puu on siis hengittävä materiaali. No entä jos et olisikaan pesun jälkeen nostanut lastaa kuivumaan, vaan olisit kietaissut sen elmukelmuun? Se olisi homehtunut. No entäs jos kyseessä olisi ollut muovinen paistolasta? Sille ei tapahdu mitään, koska muovi ei hengitä. Ajatellaan hetki talon puista julkisivua, joka on maalattu hengittämättömällä maalilla. Vaikka talon julkisivua ei märkänä maalatakaan, niin ajan myötä maalipintaan tulee kolhuja ja halkeamia, joista sadevettä pääsee puun sisälle. Lisäksi vanhoissa taloissa kosteutta tulee myös talon sisäpuolelta. Jos talo on päällystetty tällä "elmukelmulla", vesi ei pääse kelmun lävitse kuivumaan. Uudemmissa taloissa ongelma on ratkaistu laudoituksen taakse jätetyllä tuuletusvälillä, mutta vanhemmissa taloissa tällaista tuuletusväliä ei ole ja se on tärkeää ottaa huomioon taloa maalatessa.
Alkydimaali puolestaan on liuotinohenteinen, öljymaaliksikin kutsuttu maali, jossa sideaineena käytetään polyesterihartseja. Vaikka alkydimaalia kutsutaan usein öljymaaliksi, niin sitä se harvemmin on. Alkydimaali on puhtaasti synteettinen kemianteollisuuden tuote, joka eroaa täysin perinteisestä öljymaalista. Hengittävyyden puolesta alkydimaalit menevät samaan sarjaan akryylimaalien kanssa, eli alkydimaalit eivät hengitä. Alkydimaaleja käytetään kalusteisiin sisällä ja ulkona, lattioihin ja peltikattoihin, sekä muiden metallipintojen maalaukseen kovan kulutuksenkestonsa vuoksi.
Esimerkkejä akrylaattimaaleista:
Tikkurila - Helmi, Harmony, Remontti-Ässä, Pika-Teho
Teknos - Tela, Timantti, Nordica Matt ja Eko
Coloria - Deko, Yleispohja
Esimerkkejä alkydimaaleista:
Tikkurila - Empire, Permo Puulattiamaali, Miranol
Uula - Puulattiamaali
Sitten on vielä epoksimaalit, polyuretaanimaalit ja kaikenlaiset sekoitukset, mm. uretaanialkydimaali. Ei hengitä, ei hengitä, eikä sekään hengitä...
Akrylaatti- ja alkydimaaleja on rautakaupat pulloillaan, kun taas hengittäviä, muovittomia maaleja on hyvin rajallisesti saatavilla. Onneksi niitä kuitenkin löytyy, kun tietää mitä etsiä. Maaleja voi toki valmistaa myös itse perinteisillä resepteillä. Alle listasin maalit, jotka tiedän olevan muovittomia. Jos tiedät lisää valmistajia, vinkkaa ihmeessä!
Muovittomat maalit:
Uula - lähes kaikki maalit (ei Puulattiamaali)
Sateenkaari Perinnetaidon maalit
Annie Sloan - Chalk Paint
Coloria - Greenline
Virtasen Maalitehdas - 4 Öljyn maalit ja Pehtoori Punamultamaali
Vanhoissa taloissa rakenteiden hengittävyys on liioittelematta kaiken a ja o. Enkä tarkoita pelkästään maalipintoja, vaan aivan kaikkea tapetin ja ulkolaudoituksen välillä. Hengittävyyden voi pilata jo niinkin pieni asia, kuin väärä tapettiliisteri. Rakenteiden hengittävyys on kuitenkin jo vähän isompi juttu, joten siitä kenties tulevaisuudessa lisää. :)
Maalasin päätylaudat ihan kokeeksi akrylaattimaalilla jota oli hieman jäänyt edellisestä maalauksesta. Asensin uudet kyllästetyt laudat, jotka olivat aivan läpimärät. Maalasin, ja vielä noin 5 vuoden jälkeen maali on pysynyt laudoissa erittäin hyvin. Ei mitään irtoamista ole tapahtunut. Asia on kummastuttanut minua suuresti.
VastaaPoistaNo kyllä mulla ainakin Tikkurilan vinha on toiminut ongelmitta hirsiseinässä toistakymmentä vuotta ongelmitta, toki se nyt ei kai mikään varsinainen maali kaiketi edes ole.
VastaaPoistaVinha on toiminut jo yli kymmenen vuotta keskisuomalaisessa hirsimökissä. Seuraavatkin kohteet maalaan vain vinhalla. Vuodet opettaa sanoi kokematon.
PoistaAuro maalit kehuvat olevansa hengittäviä...
VastaaPoistaMietin, jotta ihan huonolta ei kuullosta jos vanhan puuseinän maali, vaikkapa akryyyli tai muu "vesiohenteinen" jkv vettä (sitä nestemäistä) hylkii. Ja poistuessaan puusta se tuppaakin sitten olemaan kaasumaista H20:ta. Ihan huonolta kombolta ei kuullosta.
VastaaPoistaEhkäpä piha-aitojen kohdalla vähän mennään eri strategialla; tosin niissä nyt lepää sitä nestemäistä vettä päällä siinä määrin jotta niiden kohtalo on melko sinetöity ellei nyt muovimatolla päällystä ja rakenna jtn viemäriä sisään :D
Silikaattimaalit jäi
VastaaPoista