28.11.2015

Luku 20

Olo- ja ruokailuhuoneen värittäminenHauskin ja myös haasteellisin vaihe remontoinnissa on mielestäni värien ja tapettien valinta. Haasteellista se ei suinkaan ole siksi, ettei tiedettäisi mistä tykätään, vaan siksi että ihania vaihtoehtoja on pilvin pimein! Yksi suunta on kuitenkin valittava, ettei lopputulos ole sekametelisoppa. Siinä auttaa talon kuunteleminen ja sen (ja myös oman) hengen löytäminen.

Oli alusta asti melko selvää, että olohuoneen puolelle seiniin tulee tapettia ja ruokailuhuoneen puolelle maalia. Koska huoneiden välillä ei oikeastaan ole seinää, tulee niiden värimaailman olla samalta kartalta.

Tapetista on hyvä aloittaa, sillä se määrittää tulevan värimaailman hyvin pitkälle. Lisäksi tapetin sävyjen  mukaan saa varmasti sävytettyä maalit tapettiin sopiviin sävyihin, kun taas päinvastoin se ei luonnollisestikaan onnistu.

Olohuoneen tapetin mietintä alkoi jo muutama kuukausi ennen huoneen remontin aloitusta. Ajatus tapetista hautui mielessä siis pitkään ja monta vaihtoehtoa käytiin läpi. Mieli muuttui toisen jos kolmannenkin kerran kyseisenä aikana ja vasta kun löysin Pihlgren & Ritolan Sabloni-tapetin tiesin, että tämä on se etsimämme tapetti.

Sekä olohuoneen, että ruokailuhuoneen lattia maalattiin Uulan sävyllä Naava. Näin saatiin hieman yhdistettyä kaksi huonetta yhdeksi isommaksi oleskelutilaksi.

Sävy Naava

Olohuoneen seiniin laitettiin Sabloni-tapetti. Koska tapetti on todella runsaskuvioinen, haluttiin ruokailuhuoneen seinistä hyvin neutraalit. Lähdin etsimään sopivaa sävyä tapetin vaaleasta pohjaväristä ja huomasin Uulan värikartan Pellava-sävyn olevan oikea, mutta vain aivan liian tumma. Sävytin seinämaalin itse Uulan Pellavasta ja Valkoisesta, sekoitussuhteena noin 1:20 (1 osa Pellavaa). Sävystä tuli ihanan pehmeä ja lämmin valkoinen, muttei kuitenkaan yhtään keltainen tai likaisen värinen.

Vasemmalla kalusteisiin tuleva lila sävy Paloma, oikealla oma sävytys Pellava-Valkoinen.

Sisustukseen löysin kivan harmahtavanlilan sävyn Annie Sloanin värikartasta, sävyn nimeltä Paloma. Tällä sävyllä aion maalata pari kalustetta ja ehkäpä jotain muutakin...

Olohuoneeseen haluttiin saada myös ripaus Puolukanpunaista, samaa punaista mitä keittiöstämme jo löytyy. Näin huoneissa on yhdistävä "punainen lanka", vaikka tunnelma ja värimaailma hiukan muuttuukin.


Sävy Puolukka

Värisuunnittelua tehdessäni en mieti ainoastaan suunnittelun kohteena olevaa huonetta, vaan koko talon väritystä, olemassaolevaa ja tulevaa. Vaikka joka huoneeseen tulisi oma tunnelmansa, täytyy mielestäni kaikkien värien sopia keskenään, varsinkin kun kyse on pienestä talosta. Aion itse toteuttaa sitä niin, että käytän aika lailla samoja värejä joka huoneessa, mutta sävyn tummuusaste voi vaihdella, sekä myös värien suhde toisiinsa. Esimerkiksi keittiössämme on aika paljon punaista, mutta toiseen huoneeseen sitä tulee ehkä vain ripaus.

Värit ovat suuri nautintoni. Ajatus vain vahvistuu, kun katsoo ikkunasta ulos harmaaseen. Mitä harmaampaa pihalla, sen värikkäämpää sisällä. Eiks vaan? :)8 kommenttia:

 1. Sabloni tapetti on todella ihanaa, meillekin sitä suunnittelin, mutta tilatessani tapettinäytteitä, mulle kerrottiin ettei sablonia ole saatavilla! Petkuhuiputusta!

  Kivoja sävyjä muuten, jään suurella mielenkiinnolla odottamaan valmiin huoneen näkemistä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ikävää ettet saanut Sablonia! Tämän tapetin suhteen minua kyllä lykästi, sillä sitähän ei ole pitkään aikaan ollut enää saatavilla. Kerran käydessäni Pihlgren & Ritolan tehtaalla, he olivat löytäneet yllätyserän tätä tapettia varaston kätköistä. Kohtalolla taisi olla sormet pelissä... :)

   Poista
 2. Löysin blogisi kun googlasin "uula utu". Kiva blogi ja kauniisti olette remontoineet! Meillä on samaa tapettia keittiössä, ja lattiassa puolukkaa.. Uulan naavaakin löytyy.. Hauska huomata kuinka samoja sävyvalintoja! Paremmalla aikaa alan koluta blogiasi läpi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Huomasin että sinullakin on blogi ja tosiaankin samaa tapettia keittiössä. Ja puolukkaakin vielä! Hauskaa että päädyimme samoihin väreihin ja silti lopputulos on melko erilainen. Meillä taitaa olla aika samanlainen värimaku! Käynkin vielä katsomassa, missä olet Naavaa käyttänyt...

   Poista
 3. Ihana tapetti, ihme etten ole siihen aiemmin kiinnittänyt huomiota vaikka jo luulin kahlanneeni Tapettitalon tapetit läpi useampaan kertaan suurennuslasilla. Tai ehkä se vaan näyttää tossa erilaiselta kuin nettisivuilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti, itsekin pidän tosi paljon! Tätä Sabloni-tapettia ei ole pitkään aikaan ollut saatavilla, joten siksi et varmaankaan ole törmännyt siihen. Itse olen hankkinut tapetit aina suoraan Pihlgren & Ritolalta ja kyseinen Saboni-tapetti oli sattumalta löytynyt heidän varastonsa perukoilta.

   Poista
 4. Hyviä värivalintoja. Koska näemme lisää remontin tuloksia? Mukavaa joulua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Remontista ehdin kirjoittelemaan lisää helmikuun alussa, eli silloin alkaa olemaan oleskelutilat valmiina. Joulu meni, joten toivotan sinulle oikein hyvää uutta vuotta!

   Poista

Kommentit

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...