25.11.2015

Luku 19

Uusi, vanha lattiaOlohuoneen tulevat lattialankut odottelivat ulkona pressun alla. Lankut haettiin peräkärryllä 150 kilometrin päästä, jossa ne olivat palvelleet vanhan pohjalaistalon lattiana ainakin sata vuotta. Oli kuin lottovoitto, että tarjolla oli juuri samanlaista lankkua kuin mitä talostamme jo valmiiksi löytyi ja lankkujen pituus sekä määrä oli olohuoneeseen juuri sopiva.

Ennen kuin lankkuja pääsi asentamaan paikoilleen, oli niillä tehtävä pihaan palapeli. Osa lankuista oli valmiiksi numeroituja ja osa taas ei. Lankut piti kuitenkin saada oikeaan järjestykseen, jotta raoista tulisi siistit. Pitkiä, yli 4 metrisiä painavia lankkuja pyöriteltiin ees taas lankku toisensa viereen, eikun tän viereen, eikun toisin päin, vai väärin päin… Eikä haavereiltakaan vältytty, kun lankut kolhivat jalat mustelmille.  Lopulta kuitenkin saatiin lankut sopimaan toisiinsa koko lattian osalta, jonka jälkeen ne numeroitiin.

Lankut sahattiin ulkona mittaansa yksitellen ja siirreltiin ikkunan kautta sisälle sovitukseen. Vanha maalipinta hiottiin myös ulkona, että sisätilat säästyisivät turhalta pölyltä. Lopulta meillä oli lattia jalkojemme alla! Jotta vältyttiin lankkujen välisten rakojen kasvamiselta, täytyi odottaa muutama päivä lankkujen kuivumista ennen paikoilleen naulaamista.

Lankkujen kuivuessa oli hyvää aikaa fiksata ikkunat kuntoon. Peitelistat on aikoinaan upotettu rumasti seinän sisään (seinälevyn kanssa samaan syvyyteen) lisäeristämisen yhteydessä, joten nyt oli hyvä syy tehdä listoitus hieman nätimmin. Peitelistojen alle naulattiin seinälevyn paksuinen rima, jonka jälkeen listat asennettiin takaisin rimojen päälle. Näin saatiin listat nostettua esiin seinästä. Tämän jälkeen pahimmat kolhut kitattiin ja ikkunat maalattiin kauttaaltaan sisäpuolelta.
Kun lankut olivat kuivahtaneet muutaman päivän, alkoi niiden naulaaminen. Naulaamiseen käytettiin 12 cm pitkiä nauloja. Tämän jälkeen vanhat naulanreiät kitattiin puukitillä, samoin pahimmat kolhut ja naarmut. Isoimmat reiät kitattiin kahdesti, sillä kitti kutistuu kuivuessaan. Lopulta kitit hiottiin ja lankkujen isoimmat raot tilkittiin sanomalehdellä. Lattia oli nyt valmis maalattavaksi.

Lattian väriksi valittiin Uulan värikartasta sävy Savi ja maalin kiiltoasteeksi kokeilumielessä puolihimmeä. Kun lattia oli maalattu, tuumasin ettei se ollutkaan täydellinen. Väri lattiassa vaihtui yhtä nopeasti kuin mielipiteenikin, joten nyt lattiassa kiiltelee puolikiiltävä maali, Uulan sävy Naava. Se on samaa sävyä kuin Savi, mutta vaaleampi. Ja se on ihana!


4 kommenttia:

 1. Hieno lattia! Onnea tämän hetkisiin remontteihin ja kertoile taas seuraavasta vaiheesta sekä joulun odotuksesta.

  VastaaPoista
 2. Ps. Välilehden Riemuisan talon kirja alla ei ole mitään. Tarkoitan että " etusivuja" on ns. kaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos palautteestasi. Riemuisan talon kirja kattaa tällä hetkellä luvut 1-19 ja kyseisen linkin takaa löytyy pelkästään nämä tekstit. Olen kyllä samaa mieltä että kyseistä sivua pitäisi selkeyttää, sillä tekstejä on paljon ja se saattaa näyttää "etusivulta". Taidanpa ryhtyä heti koodailemaan järkevämpää ulkoasua. :)

   Poista

Kommentit

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...