4.6.2015

Paneelien maalaus - näin se onnistuuYksi yleisimmistä virheistä "teenkaikenitse"-remontoijalla tapahtuu silloin, kun maalataan paneeleita. Oli kyseessä sitten kattopaneelit tai panelointi seinässä, niin liian usein ne maalataan aivan vääränlaisella maalityypillä ja siksi ajattelinkin tarttua tähän aiheeseen. Juttuni käsittelee perinteisiä puupaneeleita listoineen, ei mdf-paneeleita.

Maalia ostettaessa paneelit usein luokitellaan sijainnista riippuen joko "seinäksi" tai "katoksi" ja kun maalipurkin kyljessä vielä lukee että maali soveltuu "Sisäseinät ja -katot olo-, makuu- ja lastenhuoneissa sekä eteiset ja keittiöt ja vastaavat kuivat tilat", niin ostopäätös on tehty. Ja siinä tapahtuu se yleisin virhe. Kaikki paneelit pitäisi nimittäin luokitella kalusteiksi, niin hassulta kuin se ehkä kuulostaakin. Paneelit ja niiden listoitukset ovat sileäksi hiottuja, usein koristeellisiakin aivan kuten puiset kalusteetkin, joten niiden maalaamiseen myös pätevät samat ohjeet. Maaliksi valitaan siis kalusteisiin soveltuva maali. Kiiltoasteena puolihimmeä on mielestäni kaunein. En yhtään ihmettele miksi virheitä käy niin usein, sillä rautakauppojen myyjätkin usein neuvovat ostamaan sen väärän maalin.


Perinteisesti paneelit on maalattu öljymaalilla jossa on pieni kiilto ja paneelin kaunis profiili pääsee oikeuksiinsa. Jos paneelit maalataan tavallisella seinämaalilla, pinnasta tulee sottainen ja epätasainen. Syy on siinä, että ensinnäkin vesiohenteinen seinämaali kuivuu liian nopeasti ja toiseksi sen paksuuden (ja muovisuuden) vuoksi pinnasta on mahdotonta saada sileää. Perinteisellä öljymaalilla maalattuna paneeliin saadaan ohuempi kerros maalia siveltyä ja siveltimestä jää huomattavasti kauniimpi jälki. Hyvä sivellin on riittävän iso luonnonharjassivellin.

Nykyään markkinoilla on paljon vesiohenteisia kalustemaaleja ja niillä paneelien maalaus onnistuu myös hyvin. Isoa pinta-alaa käsiteltäessä vesiohenteinen maali on miellyttävämpääkin käyttää, kuin liuotinohenteista. Itselleni on paneelien maalaukseen lemppariksi tullut Uulan Kalustemaali joka on vesiohenteinen, mutta silti muoviton öljymaali. Sillä on kiva maalata kattojakin, koska se ei haise juurikaan ja roiskeet naamasta lähtee helposti pois. Ainoa miinus Uulan Kalustemaalissa verrattuna liuotinohenteiseen kalustemaaliin on peittokyky. Uulan Kalustemaalin peittävyys ei ole aivan yhtä hyvä kuin perinteisen öljymaalin, mutta käytettävyys isolla pinta-alalla on miellyttävämpi.Työvaiheet vanhojen paneelien maalaukseen:

1. Paneelit putsataan pölystä ja varsinkin keittiössä pestään myös rasvat pois. Irtonainen ja huonosti kiinni oleva maali/lakka kaavitaan pois. Jos on reikiä kitattavana, niin kittaus ja kittipaikkojen hionta. Vahattuja paneeleita ei voi maalata ilman vahanpoistokäsittelyä ja se on todella työläs juttu. Ei siis siitä sen enempää.

2. Iloitse: Ei tarvitse hioa!

Jotta hiomiselta voisi välttyä, niin pohjamaali on aivan ehdoton hankkia. Ja hiominenkin tulee siinä vaiheessa tarpeelliseksi, mikäli vanha maalipinta on hyvin kova ja kiiltävä. Mutta harvemmin paneeleita on Miranolilla tai vastaavalla maalattu, joten yleensä hiominen ei ole pakollista.

3. Pohjamaalaus. Maali sivellään työtahdista ja paneelien leveydestä riippuen muutama paneeli kerrallaan päästä päähän. Tällä vältetään saumojen syntyminen keskelle paneeleita. Itse olen todennut Uulan Sisäpohjamaalin pysyvän hyvin paneeleissa vanhan tehdaslakan päällä. Mikäli paneeleissa on ennestään kova ja kiiltävä maali- tai lakkapinta, niin pohjamaaliksi kannattaa varmuuden vuoksi hankkia liuotinohenteinen tartuntapohjamaali (Otex, Otepohja..). Tartuntapohjamaalin päälle voi valita joko vesi- tai liuotinohenteisen kalustemaalin. Pohjamaalin täytyy olla kalusteisiin sopivaa, eli tässäkään kohtaa ei kuulu valita pohjamaalia joka on seinä-/kattopinnoille tarkoitettu.

4. Pintamaalaus kalustemaalilla, ja taas muutama paneeli kerrallaan päästä päähän. Yleensä 1-2 kertaa riittää, mutta riippuen alustasta ja halutusta sävystä maalauskertoja voidaan tarvita jopa 3. Vesiohenteisilla kalustemaaleilla on ollut huonompi peittokyky kuin liuotinohenteisilla, mutta myös maalin sävy vaikuttaa peittokykyyn. Toiset pigmentit omaavat paremman peittokyvyn kuin toiset, esimerkkinä keltainen pigmentti joka ei meinaa peittää millään.


Uusien, käsittelemättömien puupaneelien maalauksessa pätevät melkein samat ohjeet kuin yllä, mutta pesua ei puulle tehdä. Yksi kerros (kaluste)pohjamaalia ja pintamaalauskertoja tarpeen mukaan 1-3 ja valmista tuli. Uusien paneeleiden maalaamisessa kannattaa kuitenkin huomioida se, että paneelit saattavat elää melko pitkäänkin asennuksen jälkeen. Se tarkoittaa sitä, että paneeleiden välit repeilevät auki ja maalaamatonta puupintaa tulee esille. Erityisesti tämän huomaa talvella, jos maalaus on tehty kesällä tai syksyllä, sillä kesällä ilmankosteus on suurempi ja puu on myös turvoksissa. Pakkasten tultua ilma kuivuu ja puu kutistuu, jolloin paneelit rakoilevat. Kannattaa siis jättää tilkka maalia varastoon myöhempää korjausta varten.


Iloisia ja onnistuneita maalaushetkiä!17 kommenttia:

 1. Kiitos, olipa kiva kirjoitus, varsinkin kun sattumalta meillä on toimittu aivan oikein...;-) Uulan sisäpohjamaali toimii hyvin kalustemaalin pohjana, vaikka maalaamamme paneeli on kiiltävää viilupaneelia suoraan 1980-luvulta. Maalattiin se kun ei tähän hätään jaksettu kokonaan vaihtaa. Kiva blogi teillä, ihana keittiö!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Ja tosi kiva kuulla että kirjoituksistani on ollut avuksi. :)

   Poista
 2. Miten hengittäväksi laskisit vahat? Esim Bloomin paneelivaha tai osmo color?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi! Vahat eivät ole hengittäviä, vaan ne ovat vettä hylkiviä. Mutta vaikka vaha itsessään ei ole hengittävä materiaali, niin vahattu pinta voi kuitenkin päästää lävitseen vesihöyryä riippuen vahakerroksen paksuudesta. Bloomin tuotteista löytyy hyvin vähän ainesosatietoa, joten niiden vesihöyryn läpäisevyydestä en osaa sanoa, mutta Osmolla käsitellyistä pinnoista vesihöyryn pitäisi päästä lävitse. Sillä perusteella he ainakin mainostavat tuotteitaan hengittäviksi.

   Vaikka vaha ei olekaan hengittävä materiaali, niin ne ovat usein hyviä ja luonnonmukaisia vaihtoehtoja pintakäsittelyyn. Kerrospaksuus kannattaa kuitenkin pitää sisäseinissä ja katoissa minimissään, sillä useampi kerros vahaa heikentää vesihöyryn läpäisevyyttä. Mutta taas esimerkiksi keittiötasoissa vahakerroksia saa olla enemmän, sillä ne ovat alttiita lialle ja roiskeille.

   Poista
 3. Uusia paneeleja maalattaessa kannattaa ilman muuta mahdollisuuksien mukaan maalata ainakin pohjamaali irtotavaraan ja asentaa paneelit vasta sitten. Tällöin voidaan välttää käsittelemättömän puupinnan esiintulo puun luonnollisen elämisen myötä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on toki ihan totta, mikäli tilaa maalaukselle on riittävästi. Irtotavaran pohjamaalauksessa täytyy kuitenkin huomioida, että puun maalaaminen vain toiselta puolen aiheuttaa puun kieroutumista ja käpristymistä, joka sitten hankaloittaa paneelien asennusta. Paneelipaketit olisi syytä avatakin vasta juuri ennen asennusta, koska ne saattavat alkaa vääntyilemään miten sattuu ilman pohjamaalaustakin. Itse suosin tästä syystä maalausta vasta asennuksen jälkeen ja tilaakin säästyy samalla.

   Poista
  2. Ei ole kovin laadukasta puutavaraa silloin, jos tuollaista vääntyilyä esiintyy. Itse en ole koskaan sellaista havainnut paneelien enkä listojen kohdalla, mutta en olekaan ostanut rautakaupan muoviin pakattuja paneeleja vaan hankkinut kaiken aina suoraan höyläämöiltä "isosta paketista". Tärkeää on se, että paneelia säilytetään työmaalla tai varastossa tiiviissä pinkassa vääntyilyn estämiseksi eikä sikin sokin lojumassa. Vaneria maalattaessa maalaaminen molemmin puolin on tarpeen mainitsemiesi ilmiöiden torjumiseksi, mutta se onkin eri tuote kuin massiivipuu.
   Kiinnostava blogi joka tapauksessa yhden talon remonttitarinasta!

   Poista
 4. Kiitos perusteellisista ohjeista! :)

  VastaaPoista
 5. Kiitos tosi paljon hyödyllisestä blogikirjoituksesta! Minun on tarkoitus maalata 50-l. rintamamiestalon ulkoeteisen (verannan) paneeliseinät ja ihan varmasti olisivat tällaiselle kokemattomalle myyneet seinämaalia! Ulkoeteinen on kylmä, talvella saattaa kovilla pakkasilla mennä veranta jopa pakkasen puolelle, sopiikohan silti esim. tuo Uulan kalustemaali?
  kesäterkuin Minna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla että ohjeista on hyötyä!

   Itse en ole vielä kokeillut Uulan Into kalustemaalia kylmässä tilassa, mutta uskon kyllä sen pysyvän siellä oikein hyvin. Verannalla, missä lämpötilat ja kosteus vaihtelevat hurjasti vuodenaikojen mukaan, on tärkeintä varmistaa maalin pysyvyys. Pohjamaali on siis hyvin tärkeä, ellei sen sijaan hio vanhoja paneeleita huolella. Home on toinen juttu, että mahtaako sen kanssa joutua tekemisiin... Ilmanvaihtoon ainakin kannattaa kiinnittää huomiota ja jos maaliin homepilkkuja tulee niin ne saa pestyä pois.

   Mikäli haluat saada verannallesi perinteisemmän 50-luvun fiiliksen, kannattaa paneelit (jättää maalamatta :D, tai) maalata ne Uulan Ovi- ja ikkunamaalilla. Lopputuloksesta tulee hiukan kiiltävämpi ja näyttävämpi. Haju tietysti on maalatessa voimakkaampi, mutta verannalla tuuletuksesta saa aika hyvän.

   Tsemppiä maalaukseen ja mukavaa kesän jatkoa!

   Poista
 6. Voi kiitos tuhannesti vinkeistä! Paneelit on niin kulahtaneet, ettei niitä viitsi jättää käsittelemättä. Katto on samaa sisarpaneelia kuin verannan seinässäkin.

  Kaikissa huoneissa on muuten samaa paneelia katossa, ja niissä hyvä lakka vieläkin, liekö ihan alkuperäinen. Moni varmaaan vetäisi valkoista päälle, mutta ei tulisi mieleenkään, vaikka valoisammaksi huoneet tulisivatkin. Kattolistat ovat myös aivan älyttömän hienot, kyllä ennen tehtiin huolella ja hyvää!

  Aurinkoista kesän jatkoa teille kans!
  t. Minna

  VastaaPoista
 7. Onko kokemusta kuparinauloilla kiinnitetyistä paneeleista? Sopiiko kalustemaalit kuparin kanssa yhteen niin, ettei Cu esim. hapetu alla ja tunge maalin läpi pintaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sori kun vastaukseni kesti! Valitettavasti minulla ei ole kokemusta kuparinauloista, mutta uskoisin että niiden päällä vesiohenteiset maalit toimii ihan hyvin. Ruoste kyllä tulee vesiohenteisten maalien lävitse, mutta kupari taas ei ruostu. Ja kuivissa sisätiloissa en usko hapettumisenkaan olevan ongelma.

   Satavarmaa neuvoa en osaa siis antaa, mutta itse kyllä aika huolettomin mielin voisin maalata kuparinaulojen yli vesiohenteisella maalilla.

   Poista
 8. Saman ongelman kanssa painiskelua, joten suurkiitokset seikkaperäisestä selvityksestäsi ongelman suhteen. Vain yksi asia jäi mietityttämään..miten pesit siis ne panelit ennen operaation aloittamista ja millä tuotteilla? Hyvää syksyn jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei,

   Pahoittelut vastauksen viivästymisestä. Minulla on ollut teknisiä ongelmia blogin kommentoinnin suhteen, joten en ole saanut vastaustani julkaistua. Nyt pitäisi taas toimia.

   Ongelmasi ei varmaan enää ole ajankohtainen, mutta toivottavasti tästä olisi vielä muille hyötyä. Ennen maalausta olen itse käyttänyt pesuun kidesoodaa (eli myös ruokasooda käy, mutta hinta on korkeampi). Kidesooda on hyvin edullinen ja myrkytön tuote, joka riittävällä vahvuudella myös hieman himmentää maalattavaa pintaa ja näin edesauttaa uuden maalikerroksen tarttuvuutta. Pesun voi hyvin tehdä myös vaikka käsitiskiaineella, mutta tärkeintä pesuaineen valitsemisessa on se, että se poistaa hyvin rasvaa ja että tuote ei jätä jälkeensä esim. hoitavia öljyjä.

   Isoa pinta-alaa pestessä voi käyttää apuna moppia, mutta rätilläkin pesu onnistuu. Tärkeää on huuhdella pesuaine kunnolla pois, sillä maali tarttuu huonosti emäksiseen pintaan ja pesuaineet ovat yleensä emäksisiä. Huuhteluvesi kannattaa pitää puhtaana ja huuhtelurättiä huuhtoa usein. Itse lorautan välillä tilkan etikkaa huuhteluveteen, neutralisoidakseni lopullista PH:ta. Tämän olen tehnyt erityisesti silloin, kun olen käyttänyt hyvin vahvaa soodaliuosta.

   Mikäli paneelit ovat kuivissa tiloissa, joissa ei ole ollut rasvakäryjä, eikä siellä ole ollut esim. savuhaittoja, niin pesua ei yleensä tarvita. Silloin riittää, että pölyt pyyhkäisee pois.

   Mukavaa kevään odotusta!

   Poista
 9. Täällä myös sama ongelma, pitäisi maalata alakerran saunan pukuhuonetilat seinineen ja kattoineen. Eräs yritys https://kodinplaza.fi/ kautta suosittelee kanssasi samoja maaleja, joten oikeilla jäljillä ollaan. Meitäkin mietityttää tuo paneeleiden esikäsittely.. voiko sen tehdä esimerkiksi kostealla rätillä vai miten?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei,

   Minulla on ollut hieman teknisiä ongelmia kommentoinnissa, joten pahoittelen viivästystä.

   Vastasin edellisen kommentoijan kysymykseen samasta aiheesta, joten sieltä toivottavasti löydät vastauksen myös omaan kysymykseesi.

   Mukavia maalaushetkiä!

   Poista

Kommentit

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...