26.3.2015

Luku 15

Meillä on keittiö!Silloin kun vanha keittiö oli vielä pystyssä ja lattioissa oli monta kerrosta muovimattoa laminaatilla peitettynä, sekä seinissä ja katossa kellastunutta mäntypaneelia, ajatukseni tulevasta keittiöstä olivat tällaiset: 
"Mielestäni keittiö on kodin sydän ja sen myöskin pitäisi näyttää ja tuntua siltä. Siitä syystä remontti alkaa juuri keittiöstä. Sydän tarvitsee sykkeen! Unelmieni keittiö on rento, iloinen, lämmin, hyväntuoksuinen ja tietenkin myös toimiva ja kestävistä luonnonmateriaaleista tehty."

Nyt se unelmien keittiö on valmis. No, toki vielä muutama pikkujuttu puuttuu ja pari isompaakin, mutta isoin urakka on tehty. Sisustamistakin löytyy paljon, mutta ne ideat saavat tulla ajan kanssa ja tarpeen mukaan. Yrttiviljelmän ainakin haluan. Chilikin on jo ikkunan edessä itämässä. Räsymatot vaihtuvat myöhemmin uusiin, värin ja koon puolesta paremmin sopiviin.

Pidemmittä puheitta, tässä pitkän ja vähän erikoisenkin keittiöremonttimme lopputulos.


Punaiseen hormiin on tilauksessa jättisuuri huuva, eli liesikupu joka tulee kattamaan liedet hormin molemmin puolin. Myös kipinäsuoja puulieden edestä lattialta uupuu ja pieni peitelevy puulieden vasemmalta puolelta. Peltityöt teetämme ulkopuolisella, sillä meillä ei ole tarvittavia työkaluja saati tiloja käsitellä suuria pellinkappaleita. Huuvan tulon jälkeen päästään miettimään maustetelineitä sun muuta mukavaa ruoanlaittoa helpottamaan. Hormin edusta jää siis odottamaan lopullista valmistumistaan hiukan myöhemmäksi.

Kuvia lähempää katsottuna:Ripaus mustaa siellä ja täällä.

Keittiön kodinkoneet, eli kaasuliesitaso, uuni, kaksi astianpesukonetta, pakastin sekä jääkaappi tilattiin virolaisesta verkkokaupasta. Hintaero suomalaiseen vastaavaan kauppaan on huima, suunnilleen 30%. Kaasutaso ja uuni ovat Smegin, joten Suomen hintatasolla ne olisivat jääneet ensimmäisenä ostamatta. Virolaisen verkkokaupan hinnoista sai vielä rutkasti lisäalennusta, kun kysyi kodinkoneille pakettitarjouksen. Heillä ei edes ollut kyseistä Smegin uunia ja kaasutasoa valikoimassaan, mutta he pystyivät tilaamaan ne meille kun erikseen kysyttiin. Toimitus sujui ongelmitta ja takuukin toimii.

Ulkomailta tilattiin myös keittiöhana. Voi ette arvaakaan kuinka kauan etsin mustaa hanaa, joka olisi tismalleen sen muotoinen kuin mielikuvissani! Netissä surffaillessa etsintöihin meni useampi viikko ja lopulta Kiinastahan sellainen löytyi. Eikä maksanut paljoa! :D

Vanhoja sähkötarvikkeita haalittiin vähän joka paikasta. Varsinkin maadoitettuja pistorasioita oli vaikea löytää. Löydettiin kuitenkin juuri kolme tuplapistorasiaa työtasojen ylle, koska siellä ne eniten pistävät silmään. Musta-valkoinen valokatkaisija tehtiin yhdistämällä kahden erilaisen katkaisijan osat toisiinsa.


Pieni tila hyödynnettiin reseptikirjoille.

Ikea on siitä kiva paikka, että sieltä löytää "Ikean näköisten" tavaroiden lisäksi myös aikamoisia helmiä! Meidänkin keittiöön sieltä jotain poimittiin, muun muassa molemmat valaisimet. Keraaminen kanta ja lasikuvut. Aivan huiput ja tosi edulliset! Seinävalaisinta on tosin hieman tuunattu ja siihen on lisätty kultainen narukytkin. Myös keraaminen tiskialtaamme on Ikeasta. Sillä on huima 25 vuoden takuu. Tosin en usko että takuu kattaa sitä, jos itse pämäyttää vähän lujempaa esim. valurautapadan tiskiin…

Koivuinen avohyllykkö on myös Ikeasta. Sitäkin on tuunattu sen verran, että sahattiin se kaksi hyllyä matalammaksi. Tykkään Ikeasta juuri siitä syystä, että monia heidän tuotteitaan on helppo tuunata omaan käyttöön sopivaksi. Ja sieltä löytyy myös niitä massiivipuutuotteita. Hyllykköön päädyttiin myös siitä syystä, että se oli koivua kuten keittiön työtasotkin. Ja työtasoista puheenollen, työtasoja kiertävät listatkin ovat Ikeasta. Mistään muualta ei löytynyt koivusta valmistettua kulmalistaa, mutta onneksi Ikeasta löytyi. Kaikki muut puulajit olisivat näyttäneet hassuilta koivuisten työtasojen vierellä. Listat peittävät hyvin seinien vinouden ja listojen ansiosta kaappien taakse ei myöskään pääse valumaan mitään jos muki menee nurin. Silikonia käytin vain välttämättömiin paikkoihin, kuten tiskialtaan tiivistykseen.

Vanhaa hirttä ja lautaa pääsi näkyville. Verhon taakse piiloutuu keittiöjakkara.

Edellinen keittiö oli synkkä paikka. Siitä ei säästettykään mitään muuta kuin vanha paneelikatto ja sekin sai maalia päälleen. Tässä vielä muistutus mistä lähdettiin. Keittiö ennen ja jälkeen:Keittiö ruokailuhuoneen ovelta katsottuna, ennen ja nyt.


Hormi ennen ja jälkeen.Keittiöön käytetyt pintamateriaalit:
 • Paneelikatto maalattiin ensin Uulan Into Sisäpohjamaalilla ja sen päälle Into Kalustemaalia, sävy Valkoinen. 
 • Hormiin Into Kalustemaalia, sävy Puolukka.
 • Tapetti on Pihlgren ja Ritolan valmistama, nimeltä Atomi.
 • Lattia maalattiin Uulan Puulattiamaalilla, sävy Utu.
 • Keittiökalusteet maalattiin osittain ensin Into Sisäpohjamaalilla ja pinnat Uulan Ovi- ja Ikkunamaalilla, sävy Valkoinen. Vetimet mustalla Miranolilla.
 • Työtasot käsiteltiin molemmin puolin värittömällä Osmo TopOil -öljyvahalla. Tasojen molemminpuolinen käsittely estää niiden kupertumisen.

Keittiökaapistossa on osia kolmesta puretusta keittiöstä eri puolilta Suomea ja nyt niillä on uusi elämä. Ja meillä on uusi keittiö ja siitä tuli juuri niin vanhan näköinen kuin toivoimmekin. :)


20 kommenttia:

 1. Aaws, aivan ihana keittiö. Tykkään ihan mahottomasti noista vanhoista kunnoistetuista kaapinovista. Atomi-tapetti on kanssa kaunis.
  Meillä täällä vanhassa hirsitalossa on lastulevyä keittiönkaapit, haaveilen tänne oikeesti vanhoja ovia tai voishan ne tietty tehä itekin..Mies saa varmaan hepulit, jos ehdotan. Ainakin sille aion näyttää tämän postauksen, katotaan, mitä mieltä se on ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kovasti. :)
   Puusepiltä kannattaa kysyä hintaa, jos ei itseä huvita tehdä. Ymmärtääkseni he saattavat tehdä puisia keittiön kalusteita suunnilleen samalla hinnalla, kuin mitä normaalit keittiöfirmat pyytävät niistä massakalusteista. Ja ainahan se nostaa talon arvoa, kun satsaa laadukkaisiin materiaaleihin. ;)

   Poista
 2. Teillä on kaunein keittiö, jonka olen ikinä missään nähnyt. Aivan täydellinen,

  (Tässä kommentoi Työhuoneen Susanna, vaikka tuo nimi muuta väittääkin.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi apua, tässähän aivan pakahtuu kun saa noin kivaa palautetta! :) Kiitos!

   Poista
 3. Aivan mielettömän ihna keittiö...kyllä kelpaa ny kokkailla....ja ennenkaikkea...ihanaa kun olette käyttäneet vanhija kunnon kaappeja uudestaan...kierrätystä parhaimmillaan...ja kestää varmasti vertailun lastulevyisiin kaappeihin .

  VastaaPoista
 4. Voi kun ihana! Kaikki sopii täydellisesti yhteen!

  VastaaPoista
 5. Mä olisin voinut vaikka vannoa, että allasta lukuunottamatta kaikki nuo teidän keittiön kaapistot on joskus purettu tuosta teidän talosta ja viety jonnekin varastoon/navettaan säilöön ja nyt tuotu takaisin. Se, että olette löytäneet nuo eri puolilta Suomea on hämmästyttävää, niin sopii kuin nenä päähän!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos mukavasta palautteesta, ihan sydäntä lämmittää! :)

   Poista
 6. hei! Tuskailin oman keittiötuunauksen kanssa kunnes näin teidän keittiökuvat. Meinasin mennä siitä mistä aita on matalin ja jättää kaapit nykyiselle maalille. Mutta kun näin nämä kuvat niin heti oli itsestään selvää, että ne pitää maalata. Kaikki muukin tuntuu olevan tämän päätkösen jälkeen helpompaa..
  Yritin kuvista tiirailla onko teillä mitää välitilavalaisimia? Ne on meillä tällä hetkellä ongelmakohtana. Pitäisi löytää jotain tähän tyyliin sopivaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Todella kiva että olet saanut lisää inspiraatiota omaan projektiisi! Kyllä se vaan lopulta palkitsee, kun jaksaa tehdä pidemmän kaavan kautta. Ja monia vuosia saa sitten nauttia lopputuloksesta! :)
   Minulla oli aivan samanlainen ongelma välitilavalaisimien kanssa, kun tuntui että sellaiset eivät vaan mitenkään istu tähän omaan tyyliin. Ongelma ratkaistiin yksinkertaisesti niin, että välitilavalaisimet jätettiin kokonaan pois. Ja se oli jälkeenpäinkin ajateltuna tosi hyvä päätös! Kattovalaisin meillä valaisee tehokkaasti koko keittiön, juurikin tuon pyöreän kuvun vuoksi. Lisäksi pyöreä seinäpallovalaisin toimii hyvin tuolla pimeämmässä nurkassa, mutta harvemmin sitäkään käytetään. Mielestäni välitilavalaisimet voi siis aivan hyvin jättää laittamatta, jos miettii hyvät valonlähteet muualle huoneeseen. Riippuu tietysti siitä, että kuinka kirkkaan valaistuksen kukakin kokee tarpeelliseksi...
   Kaasu- ja puuhellan päälle meille tosin on tulossa kokkausvalo, kunhan saamme hankittua ensin huuvan jonka sisälle valot voi asentaa.

   Poista
 7. Hei.
  Eksyin blogiisi etsiessäni vinkkejä kaasutason valintaan. Aivan ihana keittiö, kauneimpia mitä olen koskaan nähnyt. Toivoa sopii, että onnistumme itse tavoittamaan edes vähän tuosta tunnelmasta :) Mikä Smegin malli tuo kaasutaso on ja oletteko olleet tyytyväisiä siihen? Ihan näinä päivinä pitäisi tehdä päätös ja lähestyä virolaista kodinkonefirmaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, kiitos paljon! :)

   Kaasutaso on Smegin malli SPR896AGH (http://www.smeg.com/product/spr896agh/) ja ollaan kyllä oltu tosi tyytyväisiä siihen. Lieden keskellä olevaa "fish burneria" ollaan käytetty ovaalin muotoiselle valurautapadalle ja hankittiin myös pitkulainen parilapannu jota voi käyttää ovaalilla kaasupolttimella. Kannattaa ottaa huomioon kaasutasoa valitessa, että laki vaatii moottoroidun ilmanpoiston kun liedessä on reilusti tehoa, kuten esimerkiksi tässä Smegin mallissa on. Monelta tosin liesituuletin löytyykin, mutta kuten meillä painovoimainen ilmanvaihto ei lain silmissä ole riittävä.

   Toivottavasti löydätte mieleisenne kaasutason ja paljon onnea keittiöremonttiinne!

   Poista
 8. Täydellinen keittiö. Aion seuraavaksi näyttää tämän miehelle ja ehdottaa et mitä jos tehdään kalusteet itse, ja sitten kuunnella kun se nauraa tai itkee vielä ensi vuonnakin. Mutta aina voi haaveilla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos. :) Kyllä saa ja pitääkin haaveilla! Ja seuraavaksi haaveista voi tehdä totta, tavalla tai toisella. Ehkäpä joku paikallinen puuseppä tekee teille upean keittiön, eikä kenenkään tarvitse itkeä...!

   Poista
 9. Upea keittiö! Voisitko vielä kertoa, miten teitte tuon jääkaapin ja muiden integroinnin? Ja onko suosituksia virolaisista toimittajista?

  Elina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiiiitos! :)

   Kodinkoneista vain uuni ja jääkaappi integroitiin kalusteen sisälle. Uunikalusteeseen rakensin ensin väliseinällä uunille oikean levyisen kolon. Sitten uunin korkeuden mukaan kiinnitin kannakkeet ja hyllylevyn uunin alle, jonka päällä uuni lepää. Uunin alle jäi tilaa uunipelleille, joten askarreltiin vielä niiden eteen avattava luukku.

   Jääkaappi sijoitettiin sellaiseen vanhaan ruokakomeroon / kaappiin, josta kiinteät hyllyt ja kannakkeet poistettiin. Jääkaappia valitessa otin vain huomioon kaapin sisämitat, että jääkaappi sitten mahtuu kaapin sisälle. Jääkaapin kalusteoven tein liimalevystä, sillä alkuperäistä ovea en pystynyt hyödyntämään jääkaapin ovena.

   Muut kodinkoneet, eli astianpesukoneet ja pakastin on integroitu pelkästään kalusteovien avulla. Ne eivät siis ole minkään kalusteen sisässä, eli integrointi oli aika helppoa. Ovien teosta löytyykin oma juttunsa Riemuisan talon kirjasta: http://mekkalaa.blogspot.fi/2015/02/riemuisan-talon-kirja-luku-14.html

   Virolaisista toimittajista meillä on kokemusta vain e-kodinkoneista ja heidän kanssaan asiat on hoitunut aivan asiallisesti. Takuukin on toiminut. Varmasti muitakin hyviä toimittajia löytyy, -hinta varmaan ratkaisee myös. Tarjouspyyntöjä kodinkonepaketeista kannattaa lähettää useampaan paikkaan ja suoraan sähköpostitse. Rahaa kyllä säästyy ja paljon, kun jaksaa nähdä tämän vaivan. :)

   Poista

Kommentit

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...