18.1.2015

Luku 10

Keittiön seinät valmiiksi


Keittiökaappeja ei voinut valmiiksi saakka tuunailla, ennenkuin seinät olivat valmiit. Aiemmin jo kerroinkin keittiön tulevista väreistä ja tapetista, mutta nyt päästiin itse asiaan, eli toteuttamaan ideat.  Katto oli enää viimeistä pintamaalausta vaille valmis ja hormi oli pian punainen…muutamien tasoituskerrosten jälkeen. Nyt oli kuitenkin vuorossa pieni seinänpätkä, johon vanerin sijasta laitettiin kerros huokolevyä.Huokolevy maalattiin ensin Uulan sisäpohjamaalilla. Maalin kuivuttua naulan kannat kitattiin kevyesti piiloon ja seinään kiinnitettiin liisterillä makulatuuripaperi tasoittamaan huokolevyn röpelöisen pinnan. Makulatuuripaperi maalattiin myös pohjamaalilla ja pintamaaliksi tuli sama maali kuin millä paneelikatto maalattiin, eli Uulan Into Kalustemaali. Maalin sävy oli valkoinen, mutta sävytin seinään tulevan maalin jauhepigmenteilläni. Sävystä tuli mukavan lämpöisen valkoinen. Nyt joku jäi miettimään että "mitä, kalustemaalia seinään?", mutta miksei? :) Maalin ominaisuudet täytyy aina miettiä, jos aikoo käyttää sitä eriin tarkoitukseen. Tässä tapauksessa tiesin, että kalustemaalin pinnasta tulee kiiltävämpi ja kovempi kuin seinämaaleista yleensä. Se ei kuitenkaan haitannut, sillä tämäkin seinänpätkä ulottuu melkein liedelle asti, joten jotkut soossit sieltä voi roiskua. Pesunkestävyydestä ei siis ole haittaa. Maalin kiiltävyydestä johtuen käytin hyvin lyhytkarvaista telaa, koska itse en pidä pitkäkarvaisten rissojen jättämästä jäljestä. Maalin kiiltoaste ei tosin ollut kuin puolihimmeä, mutta valoa vasten siinä kyllä huomaa tekstuurin pinnassa.

Toisella puolella huonetta on myös pieni seinänpätkä, joka näkyy seuraavassa kuvassa vasemmalla. Se on vaneria, joten vaneri maalattiin samoin ensin pohjamaalilla ja ruuvinkannat kitattiin umpeen. Kittauskohdat täytyy paikkamaalata vielä kertaalleen pohjamaalilla, sillä muuten ne näkyvät pintamaalista läpi. Tämän jälkeen pinta maalattiin samalla vaalealla kalustemaalilla. Lopuksi keittiön loputkin vanerit maalattiin pohjamaalilla ja kitattiin ruuvinkannat umpeen, että saatiin tapetille hyvä tartunta-alusta.

Tapetointi


Maalaamisien jälkeen pääsikin siihen jännittävimmän asian pariin, eli tapetoimiseen. Se vasta muutti keittiön ilmeen! Lopputuloksen näkeminen on aina yhtä jänskää… :DHuomaattekin jo ensimmäisen seinäkaapin kiinni seinässä. Se täytyi tilanpuutteen vuoksi kiinnittää paikoilleen mitä pikimmin, ettei se vienyt lattiatilaa kauempaa. Kaappi oli myös mukava maalata, kun se oli tukevasti paikallaan.

Tapetointipöytänä käytin tällä kertaa vanhaa kaapinrunkoa, johon jääkaappi myöhemmin integroitiin. Tilanpuutteen vuoksi täytyy soveltaa joka asiassa! Tapetointiin käytin perinteistä, muovitonta Vanhanajan Tapettiliisteriä. Liisteriä on todella helppo tehdä itsekin vehnäjauhoista, mutta tässä tilanteessa kun keittiötä ei ollut jossa liisteriä keitellä, tyydyin ostamaan sen valmiina. Ensi kerralla sitten!Tapetointi tehty. Ja vähän muutakin, kun kamera ei tahtonut pysyä vauhdissa mukana. :) Kaikki seinät olivat nyt valmiit, laatoitusta lukuunottamatta. Tapetointipöytä sai jalat alleen ja nousi pystyyn maalausta odottelemaan. Kuvassa näkyy myös vaneritaso liedelle, johon tuli musta laatoitus. Kattolistat asennettiin ennen katon lopullista pintamaalausta, sillä halusin maalata kattolistat "kiinni" kattoon, jolloin tulee vaikutelma että ne olisivat olleet siinä aina. Oviaukko on myös saanut uudet peitelistat huokolevyn päälle, sekä kulmalistan huokolevyn päätteeksi. Kaiken puutavaran listoja myöten hankimme puuvalmiina, eli käsittelemättömänä. Halusimme maalata ne itse perinteisesti siveltimellä.

Ikkunaan tuli myös uudet listoitukset, sillä seinän paksuus kasvoi muutaman sentin. Ikkunan pokat ja karmit olivat todella pahassa kunnossa, sillä talon edellinen asukas oli käyttänyt vedon vähentämiseen hiukan jykevämpää teippiä. Lopputulos oli tietysti tämä:Kaavin puukolla enimmät liimat pois ja yritin mahdollisimman paljon saada märällä rätillä liuotettua loppuja. Pesemällä ne eivät juuri lähteneet, joten loput liimat poistin hiomapaperilla. Tällaista liimanpoistoa on mahdotonta tehdä vahingoittamatta maalipintaa, joten älkää ihmeessä laittako teippiä mihinkään maalipintaan. Ikkunan vedottomuuteen on tarjolla perinteistä liimapaperia, joka on helppo poistaa kesän tullessa. Mutta, tässä tapauksessa kun ikkunanpuitteet olivat jo vahingoittuneet, niin maalasin ne kertaalleen Uulan Ovi- ja Ikkunamaalilla. Maalaus ei onneksi ollut iso vaiva, sillä samaa maalia ja sivellintä olin käyttänyt keittiökalusteisiinkin.

Hormin laatoitus


Hormiin löytyi aivan samanvärinen laatta, kuin mitä hormin puolukanvärinen maali on. Monta viikkoa sitä metsästimmekin, sillä punaisia 10 x 10 cm laattoja ei paljoa markkinoilla ole. Sattumalta vielä ostimme varaston viimeiset paketit, sillä laatan valmitus oli lopetettu. Ostamamme laatat olivat kahden laatan valmispareissa, joten yhden laatan koko olikin noin 10 x 20 cm. Se ei kuitenkaan haitannut yhtään, sillä laattojen välinen valmissauma peittyy saumalaastilla.

Laatoitus alkoi tasojen suojauksella ja laattajaon määrittämisellä. Pohjalle levitettiin pohjustusaine, joka sitoo pölyä ja näin parantaa laattojen pysyvyyttä. Pohjusteen kuivuttua alkoi laatoitus.Hormin ulkokulman laatoitus saatiin siistiksi siten, että laatat leikattiin rälläkällä, timanttilaikalla jiiriin. Laattojen reunan kulma alapuolelta leikattiin siis kokonaan pois lasitukseen saakka, niin että kaksi vierekkäistä laattaa menee nätisti kulmaksi. Vähän hankala selittää, mutta toivottavasti ymmärrätte.Saumanarun oikea paksuus oli tärkeä, että sillä saadaan samanlevyiset saumat kuin laattojen "valmissaumoista". Alimman laattarivistön alle virittelin pahvinpaloja, että tason ja seinän väliin jäi sopiva parin millin liikuntasauma.

Laatoitus kuivui seuraavaan päivään, jolloin aikaisintaan sai ruveta saumaamaan. Valkoinen sauma olisi ollut aika herkullisen näköinen, mutta lieden takana se olisi melko nopeasti muuttunut keltaiseksi. Tämän vuoksi päädyimme tummaan saumaan ja löysimmekin hyvän tummanpunaisen saumavärin. Saumaus kannattaa tehdä pienemmissä erissä, sillä käyttöaika aineella on vain noin parikymmentä minuuttia. Saumat täytyy myös ehtiä pesemään ja muotoilemaan ennenkuin aine jämähtää. Kovettunutta saumalaastia ei saa kuin hampaat irvessä poistettua, jos niinkään. Pesussa kannattaa olla huolellinen ja vaihtaa pesuvesi välillä. Itse käytän pesuun tavallista pesusientä, jota huuhdon usein. Älä kaada pesuvettä viemäriin, ettei mene tukkoon.Kun saumaus oli valmis, sen annettiin kuivua kokonaan pari tuntia. Laattojen pinnalla on vielä harmaa harsokerros saumalaastipölyä ja sen saa parhaiten pyyhittyä kuivalla liinalla. Itse taisin käyttää ihan talouspaperia, kun se sattui tulemaan vastaan ensimmäisenä. Onnistuu silläkin. :)

Laatoituksen reunat ja saumat vaativat tämän jälkeen yleensä pientä viilausta, joten ne fiksailtiin kuntoon. Puuhellan, pöytätason ja laatoituksen saumaan tursutettiin mattamustaa palotiivistysmassaa, joka ei hyppää silmille silikonin tavoin ja kestää kuumuutta. Puuhellan valurautataso käsitellään vielä liesimustalla, kunhan ehditään. Kuvassa se on kylläkin lähinnä likainen...

Nyt kun seinät olivat kunnossa, niin taas sai uusin silmin katsella tulevaa keittiötämme. Upeaa nähdä kuinka se muuttui radikaalisti koko ajan ja sen voimalla jaksoi tehdä lisää ja enemmän ja paremmin ja myöhempään. Nyt se alkoi näyttämään keittiöltä!


2 kommenttia:

  1. Ihana tapetti ja ihanat punaiset kaakelit <3 Iloa ja jaksamista remontointiin.

    VastaaPoista
  2. Voi kiitos paljon! Iloa ja jaksamista näin talven keskellä tarvitaankin. :) Onneksi se aurinkokin alkaa pian näyttäytymään.

    VastaaPoista

Kommentit

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...