11.6.2014

Pihatuolitehtailua
Kesäkausi on alkanut! Kirsikkapuut kukkivat ja on aika kaivaa puutarhakalusteet esiin. Kaivoinkin, mutta… ne oli tosi tylsät ja kulahtaneet. Ostin ekat tuolit pari vuotta sitten Ikeasta ja nyt täydensin määrää kun tarve oli. Tuolit maksoivat 10 € / kpl. Ei paha.

Kuva: www.ikea.com/fi/fi/


Pidän tuolien kepeydestä, mutta muuten tuolit huusivat tylsyyttä. Päätin tehdä niille totaalisen muodonmuutoksen. Ja tuumasta toimeen lähdin penkomaan varaston maalipurkkeja. Halusin käyttää tuoleihin pelkästään jämämaaleja, että pääsisin niistä pikkuhiljaa eroon. Niimpä perustin pienen maalilaboratorion. Viisi tuolia, viisi eri sävyä. Löytyi keltaista, vihreää, valkoista… ja läjäpäin jauhepigmenttejä. Näistähän saa jo vaikka mitä! Puutarhapöydän olen jo aiemmin maalannut vihreällä maalilla, joten samaa vihreää en halunnut käyttää tuoliin. Ei mennyt kauaa, kun tiesin minkä värisiä tuoleja haluan. Punainen, turkoosi, keltainen… Sekoittelemalla valmiita maaleja keskenään sai jo tosi kivoja sävyjä aikaiseksi. Punaisen ja turkoosin maalin jouduin kuitenkin sävyttämään jauhepigmenteillä ja tein ne sekoittamalla pigmenttejä suoraan valkoiseen maaliin. Tämä ei ole oikea tapa sävyttää maaleja, sillä jos maaliin lisää pigmenttejä jauheena, täytyisi samassa suhteessa lisätä sideaineita. Ja koska maalini olivat alkydimaaleja, en tiedä tarkalleen mitä sideaineita maali sisältää. Tuskin mitään luonnonöljyjä ainakaan. Joten, koska tein maalit ihan kieli poskella, niin lopputulos maalien kuivuttua oli “jauhoinen”. Eli se tarkoittaa sitä että kun joku istahtaa tuolille, niin värit jää housuihin. Tiesin kuitenkin mitä olin tekemässä, joten lakkasin tuolit maalauksen jälkeen pariin kertaan venelakan jäämillä, joka sitoo jauhoisuuden ja tekee tuoliin kestävän pinnan.
Parempi lopputulos olisi tullut, jos olisin viitsinyt tehdä maalit alusta saakka itse, pellavaöljystä ja pigmenteistä. Itsetehdyn maalin kuivumisaika on kuitenkin sen verran pitkä, etten malttanut odottaa tuolien valmistumista (tällainen hötkyli kun olen). 
Mutta nytpä kelpaa syödä ulkona. Keittiöhän meillä on tällä hetkellä täydessä remontissa lattiat auki revittynä, eli tässä tullaan syömään useinkin. Eikä ole tylsän näköistä enää!
2 kommenttia:

  1. Tosi kivan näköisiä tuoleja tuli iloisilla väreillä! Taidampa itsekkin kokeilla:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kiva kuulla! Pianhan noita tuoleja taas tarvitaan. Tai no…hetken päästä! Ehtii ainakin maali kuivumaan kesään mennessä. :)

      Poista

Kommentit

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...